Longbarn: haute couture
14 juli 2016 

Longbarn: haute couture

Bij mode spreken we over haute couture als er gebruik wordt gemaakt van de fijnste stoffen en de meest verfijnde technieken. Bij eten spreken we over haute cuisine wanneer er gebruik wordt gemaakt van een verfijnde kookkunst met vaak exclusieve gerechten. Bij Longbarn misstaat de term ‘haute’ niet, door het gebruik van bijzondere materialen tijdens het produceren van hun prachtige vloerkleden. Van prachtig puur linnen en vervilte wolgarens tot exclusieve mohair en het bijzondere eucalyptus. In deze blog laten wij u dan ook kennis maken met een paar van deze bijzondere kwaliteiten en materiaal-eigenschappen.

Longbarn

Longbarn

Harvest en Bloom: 100% Wol

Het meest voor de hand liggende en bekende materiaal is wol. Longbarn heeft dit toegepast in zijn collectie Harvest en Bloom. Maar Longbarn zou Longbarn niet zijn als zij hier niet iets speciaals mee gedaan zou hebben. Deze beide kwaliteiten worden vervaardigd van gevilte wollen garens die door hun bijzondere en specifieke verfmethode uniek worden. Het gevilte wol wordt namelijk geverfd door middel van space dying. Space verven is een techniek die wordt gebruikt om garen een uniek, multi-coloured effect te geven. Terwijl normaal een streng garen in dezelfde kleur is geverfd, wordt met space dying een streng in twee of meer verschillende kleuren geverfd die zich steeds herhaald over de lengte van het garen. Het space dye verven van garens en het coördineren van kleuren, zoals verschillende neutrale tinten of diverse tinten blauw, zorgt voor een subtiele maar geraffineerde look. Space geverfde garens in contrasterende kleuren, zoals bijvoorbeeld paars, fuchsia, aubergine en grijs en zacht roze, geeft een bijzonder en prachtig effect. Door deze bijzonder manier van verven krijgt ieder vloerkleed zijn unieke uitstraling. En door de enorme hoeveelheid kleur makkelijk toepasbaar in vele interieurs.

Longbarn

Longbarn

Ripe: 100% mohair

Een andere kwaliteit waar Longbarn groot mee geworden is Ripe, een kwaliteit van 100% mohair. Het woord mohair is afgeleid van een Arabisch woord dat vrij vertaald ‘keus’ betekent. Veel mensen zijn bekend met de naam mohair zonder precies te weten wat het is. Ook de vele toepassingsmogelijkheden van mohair zijn niet bij iedereen bekend; velen zullen bij mohair slechts denken aan luchtige, pluizige breigarens. Ten aanzien van mohair bestaat een tweetal hardnekkige misverstanden. Enige verheldering is daarom op zijn plaats. Allereerst: mohair is geen wol! Een geit levert haar, een schaap levert wol. Mohair draagt dan ook niet het bekende wolmerk, maar een speciaal mohairmerk.
Het klimaat, de voeding en de gezondheid van de geit zijn van invloed op de kwaliteit. Belangrijk is ook de leeftijd van het dier; jongere dieren leveren de fijnste kwaliteit. De zachte, fijne mohair van de jonge geiten wordt ‘kid mohair’ genoemd. Mohair heeft een aantal unieke kenmerken, zoals een prachtige subtiele glans. De kenmerkende glans van mohair valt voor een deel te verklaren vanuit de structuur van de vezel: de schubben rond de vezel zijn veel minder sterk ontwikkeld dan bij wol het geval is en staan nauwelijks vrij van de schacht (zichtbaar onder een microscoop). Des te fijner de schubben, des te groter de glans. Om deze reden heeft mohair meer glans dan wol. Mohair heeft een aanmerkelijk groter elastisch herstelvermogen dan wol. Bovendien hebben de vezels minder de neiging om te krimpen en vervilten. Mohair is de meest duurzame dierlijke vezel; mohairvezels zijn sterk en bijzonder slijtvast. Mohairvezels zijn licht en zacht en daarnaast toch warm en ademend. Kleding van mohair is daarom comfortabel in het dragen bij zowel warm als koud weer. Doordat de vezels wit zijn, kunnen ze in elke gewenste kleur geverfd worden. Door de glans van de vezels worden de kleuren extra levendig.

Longbarn

Longbarn

Liscio: eucalyptus garen

Met de introductie van de kwaliteit Liscio, die gebruik maakt van een spannend nieuwe type garen, weet Longbarn de betekenis van haute couture weer goed neer te zetten. De kwaliteit Liscio wordt gemaakt van Eucalyptus hout (stam minus de schors) en heeft een aantal zeer aangename kenmerken. Een hiervan is dat de kwaliteit Liscio uiterst zacht aanvoelt, een zijde-achtige glans heeft en comfortabel aanvoelt gedurende het hele jaar vanwege zijn wol-achtige vermogen. Longbarn is dan ook erg trots op hun Eucalyptus garen. Het garen heeft namelijk naast de zachtheid en de langdurige glans nog een aantal andere aantrekkelijke eigenschappen. Het bestaat bijvoorbeeld uitsluitend uit houtvezels, gemaakt van hout vergaard uit duurzame bossen en verwerkt in een proces waarin 99,5% van het afvalwater gerecycled wordt. Deze houtvezels zijn in staat, net zoals iedere boom, op een efficiënte manier vocht te absorberen en af te voeren. Hierdoor heeft het garen niet alleen een uitstekende vochtregulatie, maar ook een natuurlijke antibacteriële werking. Tot slot is zowel het eucalyptus als de backing van natuurlijk latex van natuurlijke materialen gemaakt.

Longbarn

Longbarn

Ook benieuwd geworden naar deze bijzondere ‘haute couture’ kwaliteiten, dan bent u van harte welkom in onze showroom om deze te voelen en te ervaren.

Reactie plaatsen