Milan Design Week 2021 textiel highlights
01 november 2021 

Milan Design Week 2021 textiel highlights

De Milaan Design Week van afgelopen maand was rustiger en minder hectisch dan de voorgaande edities van het evenement. Toch heerste er een bijzonder positieve sfeer, eindelijk mocht er weer een Internationaal design event bezocht worden!

Nu het iets kleinschaliger was, hadden bezoekers meer tijd om zo veel mogelijk te zien. Helaas kunnen we niet alles laten zien, daarom delen we de textiel gerelateerde ‘’highlights’’ in dit blog.

Kvadrat


Kvadrat onthulde dit jaar een spannende nieuwe collecties in de nieuw ontworpen showroom aan de Corso Monforte. In de showroom van Kvadrat werd de nieuwe textiel- en tapijtcollectie van Peter Saville, Technicolour, getoond. Een ambachtelijke, sculpturale collectie die de industriële processen in de textielproductie visueel vertaalt.


Maar de focus lag in Milaan op de nieuwe high-end gordijncollectie van Kvadrat, Storylines. Een collectie die de intervallen tussen textuur, patroon en kleur verkent.

Storylines bestaat uit een selectie van effen, plooien en patronen in een breed scala aan texturen, van doorschijnend tot verduisterd. De collectie bevat diverse garens, variërend van volumineus en rijk getextureerd tot ultrafijn metaaldraad.

Minotti 

Tijdens de Milan Design Week lanceerde het Italiaanse Minotti haar 2021-collectie in de Concept Store, gelegen in het hart van de stad. Daarnaast was er ook nog een presentatie tijdens de Supersalone. Naast veel nieuwe designmeubelen bevat de collectie ook een drietal nieuwe vloerkleden. De Wisp Rainbow, Dibbets Circle en Jersey.


Links Minotti Jersey en rechts Wisp Rainbow

Wisp Rainbow is de perfecte combinatie van zijdezacht Lyocell® en matte Nieuw-Zeelandse wol. Dit nieuwe vloerkleed heeft een uitnodigende uitstraling, dankzij de extra hoge pool (4,5 cm). Naast zijn mooie uitzonderlijk heeft de Wisp Rainbow ook interessante natuurlijke eigenschappen, namelijk het vermogen om vocht op te nemen en de akoestiek van de omgeving te verbeteren. Wisp Rainbow is verkrijgbaar in de kleuren Ash en Smoke.

Dibbets is het bestverkochte Minotti tapijt en wordt nu gepresenteerd in de Dibbets Circle-versie, die zich onderscheidt door een nieuw ontwerp met halve cirkels.


Minotti Dibbets Circle

Vloerkleed Jersey is gemaakt van vlechten die zijn verbonden met behulp van garen met hoge weerstand, hierdoor ontstaat een sterk textielgaaseffect.

Jersey is verkrijgbaar in twee maten en drie kleuren: zilver, ecru en grafiet, met een licht gemêleerd effect.

Masterly Milan

De ontwerpen van de Nederlandse kunstenares Lizan Freijsen waren te zien tijdens Masterly Milan. Masterly is een jaarlijks terugkerend event van Nederlandse kunstenaars en ontwerpers tijdens de Milan Design Week.

Freijsen laat zich inspireren door vormen van verval in ons dagelijkse leven. Lizan ontwikkelt handgetufte tapijten voor de vloer, hoek en muur, pasteltekeningen en mosmuurbehang, om zachtheid en betekenis aan architectuur te geven. Tijdens Masterly Milan kwamen haar kunstwerken bijzonder mooi uit met het Palazzo Francesco Turati als decor.


Stefan Scholten onthulde in Milaan zijn eerste soloproject ‘’The Stone House’’. Scholten verkent de mogelijkheden van materiaalverspilling en maakte zijn minimalistische meubelstukken, de muren van het huis en zelfs een tapijt van 100% marmer- en travertijnafval. De eerste stappen van het project waren het bezoeken van verschillende steengroeven om afvalmaterialen voor de ontwerpen te selecteren, die vervolgens tot leven werden gebracht in samenwerking met materiaalspecialist Morseletto. De selectie omvat diverse natuursteensoorten zoals Statuario, Fantastico Arni, Grigio Collemandina, Travertino Silver, Ocean Blue, Calacatta Macchia Vecchia en Zebrino marmer.

‘Het natuurlijke materiaal is zo enorm gevarieerd, kleurrijk en uniek’, aldus Scholten. ‘Daardoor biedt het oneindig veel mogelijkheden.’


Reactie plaatsen