LE Rugs header

Karpetten & Vloerkleden

Een vloerkleed maakt uw interieur niet alleen sfeervoller, er zijn ook diverse praktische redenen om voor een kleed te kiezen. Zo zorgt het voor eenheid in uw interieur en is een vloerkleed gunstig voor de akoestiek in een ruimte. 
Onze collectie bevat diverse merken, kleuren, maten, materialen en afwerkingen.
Ook is het mogelijk uw vloerkleed geheel naar wens samen te stellen, wij helpen u hier uiteraard graag bij.
LE Vloerkleed ovaal
Limited Edition rugs patroon vloerkleed

Waarom een karpet/vloerkleed?

Een karpet voelt heerlijk zacht aan uw (blote) voeten en maakt uw interieur sfeervoller, maar er zijn meer redenen om voor een vloerkleed te kiezen;


Voordelen

  • Sfeervol & behaaglijk
  • Verbinder, creëert een geheel
  • Geluidsdempend, bevordelijk voor de akoestiek
  • Zacht aan uw voeten

Vloerkleed onder of voor meubels?

In een grote ruimten adviseren wij alle meubels op het vloerkleed te plaatsen, op deze manier creëert u een eiland. Hierdoor ontstaat de juiste verbinding met de meubelen.

Wanneer u een kleinere ruimte heeft, adviseren wij over het algemeen een kleed half onder de bank te leggen, zodat het beeld ruimtelijk oogt, maar er nog wel verbinding met de meubels is.

Indien u een nog ruimtelijker effect wenst, adviseren wij het kleed voor de meubels te leggen.


Waar?

Zithoek, eethoek, studeerkamer, slaapkamer, televisiekamer, bij de haard en tegenwoordig zelf buiten op het terras, een karpet kan bijna overal in uw woning iets toevoegen. Ook in een kinderkamer of speelhoek is het een goed idee. Kinderen kunnen zo heerlijk spelen op een zachte ondergrond en daarnaast glijden ze minder uit dan op een gladde vloer. Het is dus ook nog eens veiliger.

LE Rugs ovaal
LE Rugs vloerkleed

Vormen
Er is ontzettend veel mogelijk wat betreft de vorm van vloerkleden. Uiteraard maken we ronde, vierkante en rechthoekige vloerkleden, maar we zien tegenwoordig ook steeds meer organische vormen. Kleden met één of meerdere afgeronde hoeken of ‘’kiezel-achtige’’ vormen. We kunnen de vorm op maat aanpassen aan uw wensen en interieur. Naast organische vormen zijn ook bloemvormen of andere figuren mogelijk. Speelse kleden zien we voornamelijk terug in kinderkamers.


Productietechnieken

Weven

Al eeuwenlang wordt de weeftechniek toegepast  voor vloerkleden. Deze techniek kan handmatig of machinaal worden uitgevoerd. Geweven vloerkleden zijn over het algemeen dunner dan geknoopte vloerkleden. Omdat ze meestal dunner zijn, hebben ze ook een minder isolerende werking.


Tuften

De tufttechniek gaat minder lang terug dan de weeftechniek. Tuften wordt toegepast om hoogpolige vloerkleden te maken. Bij deze techniek wordt het materiaal in een voorgefabriceerde ondergrond gestoken. De lussen die aan de bovenkant van het kleed ontstaan worden doorgesneden, zo ontstaat de pool. De hoogte van de pool is bepalend voor de uitstraling van het vloerkleed. Door te spelen met verschillende poolhoogten, kunnen patronen worden gemaakt. Wanneer de lussen aan de bovenkant van het kleed dezelfde hoogte hebben en niet worden doorgesneden noemt men dit een bouclé.


Vloerkleed vanuit tapijt maken

Bij diverse merken is het ook mogelijk om een vloerkleed vanuit een rol tapijt te maken. U kiest dan zelf de vorm en afmeting en dit wordt dan uit de rol tapijt gehaald. De randen van uw vloerkleed kunnen hierbij naar wens worden afgewerkt.


Knopen

Enkele kleden uit onze collectie zijn geknoopt. Dit is een oude, ambachtelijke techniek, waarbij de inslag- en kettingdraden de basis vormen. Op elke inslagdraad wordt een rij knopen gemaakt. Dit is een zeer arbeidsintensief proces. Tegenwoordig worden niet alle geknoopte vloerkleden meer met de hand gemaakt, er wordt ook machinaal geknoopt.

LE Urban Fjord
LE Urban Fjord

Afwerkingen

Onze kleden op maat kunnen worden uitgevoerd met de door u gewenste randafwerking.
Wij bieden diverse randafwerkingen aan, waaronder;


  • Festonneren
  • Blind banderen
  • Banderen met een band
  • Volume karpet
  • Afwerking geweven karpet

Randafwerkingen

Festonneren

Festonneren

Dit is een voordeligere afwerk vorm, die enigszins kwetsbaar is. Er wordt een rand met een stevige steek aangebracht rondom het gehele vloerkleed. De kleur van de rand wordt afgestemd op de kleur van het kleed.Blind banderen

Blind banderen

Deze afwerk vorm wordt het meest toegepast. Een decoratieve band van ongeveer 0,5 cm wordt rondom het vloerkleed aangebracht. Het band wordt zo aangebracht dat deze niet opvalt, standaard in een gecoördineerde kleur, optioneel kan men kiezen voor een afwijkende kleur.
Banderen met een band

Banderen met een band

Een decoratieve band wordt aangebracht rondom het kleed. Deze band kan van diverse materialen worden gemaakt, denk hierbij aan katoen, linnen of zelfs leder en in diverse breedtematen worden uitgevoerd.Volume Karpet

Volume karpet

Het tapijt wordt omgeslagen en de pool wordt afgeschoren, vervolgens wordt er een ondertapijt onder het tapijt verlijmd om het kleed meer volume te geven. Bij een pooltapijt is deze afwerking goed zichtbaar in de dikte.
Afwerking geweven karpet

Afwerking geweven karpet

Geweven vloerkleden hebben altijd een afwerking aan de korte zijde. Optioneel kan het aan de lange zijde, mits de breedte van het karpet dit toelaat.


Vloerkleed rand

Getufte vloerkleden

Doordat deze vloerkleden op maat worden gemaakt, is een randafwerking niet meer noodzakelijk.Header LE Rugs

Geïnteresseerd in vloerkleden?

Maak vrijblijvend een afspraak

Onze vloerkleden onderhouden?